3 Aralık 2024

Kenenin Bulaştırdığı Hastalıklar

Kenenin Bulaştırdığı HastalıklarBir kene ısırığı çok tehlikeli hastalıklara neden olabilir. Bu virüsler çok çeşitli olup kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Avrupa'da en yaygın olarak görülen Lyme-Borreliose ve FSME virüsleridir.

Kenenin bulaştırdığı virüsler bazı belirgin semptomlar gösterir:

Lyme-Borreliose: Ateş ve baş ağrısı, beyin zarı iltihabı ve kalp problemleri
FSME: Ateş; baş ve eklem ağrısı, bazen de menenjit.
Tularemia: Ateş ve baş ağrısı, çok tehlikeli olabilir.
Mittelmeer- Fleckfieber (Akdeniz Ateşi) : Çok yüksek ateş ve tipik alerjik reaksiyon.
Ehrlichiosis: Ateş; baş, sırt ve adale ağrıları.

Keneler her bölgede ve her insanda değişik hastalıklar yayabilirler. Avrupa'da kene ısırığından sonra ortaya çıkan hastalıkların başlıcaları FSME ve Borreliose hastalıklarıdır. Ancak bu demek değildir ki bu hastalıklar sadece Avrupa'da görülür. Aynı şekilde Kırım Kongo hastalığına Avrupa'da ve Balkanlar’da da rastlanmaktadır.

Bilinmelidir ki; keneler diğer hayvanların üzerinde tüm dünyayı gezebilmektedirler. Şu anda bilim adamları halen kene ısırıklarının niçin değişik hastalıklara neden olduklarını bilememektedirler. Sonuç olarak şu söylenilebilinir ki; keneler dünyanın her yerinde tehlikeli virüsleri insana veya hayvana aktarmakta sonu ölüme kadar gidebilen kalıcı hastalıklara neden olmaktadırlar.

0-6 yaş çocuklarında ise kene tarafından aktarılan virüsler çok az etkili olabilmektedir. Almanya Stuttgart'ta bilim adamları tarafından yapılan son araştırmada tütünden elde edilen, kene ısırığının etkisini azaltacak aşı üzerinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Her kene hastalığının değişik tedavi metotları mevcuttur.

Kene Bulaştığında Yapılması Gerekenler

1. Kenenin hızlı bir şekilde fark edilip baş kısmı içeride kalmayacak şekilde vücuttan çıkarılmasıdır. Vücutta kene ile geçen her saniye hastalık riskinin artması demektir. (Teknik olarak en uygun Tickner cihazıdır. Tickner ile kene donduruluyor virüs aktarımı en aza indiriliyor.)

2. Kenenin bulunabileceği yeşillik alanlara veya su kenarlarına gidildiği zaman kene ve haşere uzaklaştırıcı spreylerin vücuda ve kıyafetlere sıkılmasında fayda vardır.

3. Kene ısırmasından hemen sonra 1-2 cm çapında kızarıklık oluştuğu zaman doktora veya hastaneye başvurulması önerilir. Kene hastalıkları için gerekli antibiyotik, hap veya serum tedavisine başlanmalıdır.

Taklacı Güvercin
Kenenin bulaştırdığı hastalıklar, bir kene ısırığı çok tehlikeli hastalıklara neden olabilir.

Keneler - Kenenin Bulaştırdığı Hastalıklar

Taklacı GüvercinTaklacı Güvercin

İletişim Gizlilik Politikası
Copyright © 2005 Erenet.NET
Güvercinler Sitesi Sayfa Tasarım ve Programlama: Erenet.info