Her güvercin ırkının kendine göre aranılan ya da istenmeyen özellikleri bulunmaktadır. İyi bir kuş alabilmek için bu özellikleri mutlaka bilmek gerekir. Ülkemizde yetiştirilen 100 kadar evcil güvercin ırkının bütün özelliklerini tanımak gerçekten uzmanlık işidir. Başlangıçta sadece yetiştirmek istediğiniz ırka ait özellikleri öğrenerek işe başlayabilirsiniz. Form güvercinlerinde olması ya da olmaması gereken fiziki özellikleri biliyorsanız alacağınız kuşu çok iyi gözleyerek karar verebilirsiniz. Performans kuşlarında ise fizik olarak gözleyeceğiniz özellikler bulunmakla birlikte önemli olan uçuş özelliklerini bilmenizdir. Güercine dışardan bakarak nasıl uçacağına karar vermek en usta kuşçu için bile imkansızdır. Bu bakımdan performans kuşları mutlaka uçurulup seyredildikten sonra alınmalıdır. Uçuşunu görmediğimiz kuşta yanılma riski çok yüksektir. Burada iyi yetiştiricilerle kurulacak iyi ilişkilerin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır.
Yeri gelmişken bir hatırlatma yapmam yerinde uygun olacaktır. Bazen çok iyi olduğunu bildiğimiz bir kuş alırız, ancak kuşu evimize getirip uçurduktan sonra kuştan beklediğimiz performansı yakalayamadığımızı görürüz; ya da ana ve babasını bildiğimiz bir kuşun yavrusunu almışızdır ama ana ve baba kuştaki performansı yavrusunda bulamayız. Bunun çeşitli nedenleri olmakla birlikte, asıl neden yetiştiricilikte yatmaktadır. Yetiştiricinin bilgi, deneyim ve uygulamaları güvercinlerimizin performansını doğrudan etkilemektedir. Örneğin, çok iyi bir Adana kuşuna sahip olduğunuzu varsayalım. Bilindiği gibi, bu güvercinler 3-4 kuşluk gruplar halinde uçurulur. Eğer grubu doğru kuramamışsanız, öncü ve takipçileri doğru belirleyememişseniz, pırıltı verilecek zamanı iyi kestiremiyorsanız bu gruptan verim almayı beklemeniz boşa olur. Oysa aynı kuşlar deneyimli bir yetiştiricinin elinde mükemmel bir performans gösterebilir.
İyi ya da kötü, ama her şeyden önce sağlıklı güvercinler seçmemiz gerekiyor. Yuvamıza getireceğimiz yeni bir kuşun sağlıklı olması, sahip olduğumuz diğer kuşlarımızın sağlığı açısından da büyük önem taşır. Öncelikle dışardan güvercin alırken sağlık açısından dikkat edilmesi gereken temel bazı kurallar olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu kuralları maddeler halinde sıralayalım:
Bazen pazardan dişi diye satın aldığınız bir güvercinin erkek, erkek diye satın aldığınız bir güvercinin dişi olduğunu eve geldiğinizde anlarsınız. Ancak iş işten geçmiş olur. Güvercinlerde dışardan bakıldığında cinsiyeti belirleyen belirgin bir dişilik ya da erkeklik organı bulunmaz. Bu nedenle dişi ve erkek ayrımını ilk b akışta yapabilmek kolay değildir. Özellikle 3 aylıktan küçük yavrularda cinsiyet tespiti daha zordur. Bunun nedeni cinsel kimlik ve buna bağlı davranış şekillerinin henüz gelişmemiş olmasıdır. Bu dönemde cinsiyetle ilgili çeşitli t ahminler yapılabilir, ancak gerçek bir belirleme için kloak içinde yapılacak cerrahi bir müdahale gereklidir. Bu ise ancak uzman veteriner hekimin yapabileceği bir uygulamadır. Yumurtadan çıkan ilk yavru genellikle erkek olmaktadır. Yeni çıkmış yavrular arasında daha çabuk gelişme gösteren ve diğerinden biraz büyük olan yavrunun erkek olma ihtimali kuvvetlidir. ANcak bazen çeşitli gelişme gerilikleri ya da hastalıklar nedeni ile tersi bir durum ile de karşılaşılabilir. Deneyimli yetiştiriciler yetişkin bir kuşa bir bakışta dişi mi erkek mi olduğunu hemen söyleyebilirler. Bu deneyim, yazıyla anlatılması çok kolay olmayan bir birikime dayanır. Gene de burada bazı ipuçları vermeye çalışacağım. Eğer güvercini elinize alıp çatı kemiği ya da kalça kemiği olarak bilinen "pelvik" kemiklerini kontrol ederseniz dişi güvercinlerde bu kemiklerin erkek güvercinlere oranla daha geniş yapılandıklarını gözleyebilirsiniz. Bunun nedeni yumurtlama sırasında daha az zorlanmak ve tıkanıklık gibi sorunlar yaşanmasını aza indirmek içindir. Bu kemikler kuşun anüs ve karın bölgesi arasında iki taraflı olarak yer alır.
Bunun yanı sıra erkek güvercinler genel olarak, dişilere göre daha iri bir yapıya sahiptir. Dişiler ise daha narin görünüşlüdür. Bu narinlik özellikle kafa biçimlerinde dikkat çekicidir. Erkek güvercinlerin daha ağresif bir yapıları vardır. Dişiler ise daha sakin yaradılışlı olur. Erkekler yuva içinde diğer erkeklerle sürekli bir liderlik yarışı içindedir. Erkek güvercinlerin ötüş şekli d işilere göre daha bilirgin, sesleri ise daha kalındır. Erkekler öterken sağa sola ve kendi etrafında dönme hareketleri yapar; ayrıca, kur sırasında sergiledikleri kuyruklarını açıp yerde sürükleyerek öne doğru hızla yürümeleri ile de dikkat çekerler. Bu davranış şekillerini dişi kuşlar da zaman zaman göstermekle birlikte, erkeklerde bu davranışlar çok daha belirgin ve gösterişlidir. En iyi test yöntemlerinden biri de cinsiyetini bilmediğiniz bir güvercini dişi ya da erkek başka bir kuşun yanına koymaktır. Kuşların birbirlerine karşı davranış şekillerinden cinsiyetlerini çıkartabilmek mümkündür. Özellikle üreme dönemlerinde bu tür davranışlar çok daha belirgindir.
Bazı kuşçuların başvurduğu bir yöntem de kuşun gagasını tutup dışa doğru çekmektir. Erkek kuşlar bu davranıştan rahatsız olup hemen gagalarını geri çekme ya da kafalarını oynatıp bu durumdan kurtulma eğiliminde olurken, dişi kuşlar bir süre hareketsiz kalırlar. Bu uygulamanın dişi kuşların daha sakin yaratılışlı olmaları mantığına dayandığını, ancak her zaman kesin bir sonuç vermeyeceğini bilmenizi isterim. Posta güvercinlerinde ise yavrularda gaga yapısı cinsiyet tespiti için belirgin b ir ipucu verir. Erkek posta güvercinleri yavrularında alt gaga biraz daha geniştir. Dişilerde ise alt ve üst gaga eşit genişlikte olur.
Yazan: Yavuz İşçen / ANKARA
Nisan 2002
İletişim Gizlilik Politikası
Copyright © 2005 Erenet.NET
Güvercinler Sitesi Sayfa Tasarım ve Programlama: Erenet.info