Panama, Kolombiya, Venezüella, Ekvator, Peru, Guyana, Surinam, Brezilya, Paraguay, Bolivya ve Arjantin Bölgeleri doğal yaşam alanlarıdır. 1 metreye kadar büyüyebilen bu kuşlar, alımlı görünüşleri ve muhteşem renkleri ile dikkati çekerler. Tropikal Bölgelerdeki 500-1500m.'lik orman ve arazilerde yaşamayı tercih ederler. Genellikle çiftler veya 10-12 bireylik aile gurupları halinde yaşarlar. Mavi-Sarı Macaw ve Scarlet Macaw sürüleriyle beraber beslenme yerlerinde toplanırlar. Son derece ürkek ve utangaç kuşlardır, en ufak bir seste hızla bağırarak uçmaya başlarlar. Kanat darbeleri güçlü ve uçuşları hızlıdır. Tek eşli yaşarlar, eşlerine sadık ve son derece koruyucudurlar. Gagaları çok kuvetlidir, her türlü sert kabuklu meyveyi kırabilecek kadar güçlü olan bu kuşlar, beslenirken dikkatli olunmalıdır.
Avustralya, Endonezya, Okyanus ülkeleri ve Filipin kökenlidirler.
Gagalarının renginden dolayı, siyah ve beyaz renk olarak sınıflandırılırlar.
Çok zeki kuşlardır, ev ortamlarında insanlarla ilişkileri son derece sıcak olduğundan rahatlıkla uyum sağlayabilirler. Onları hayatları boyunca kafese zaptetmek imkansızdır tüylerini yolar ve size tepkilerini bu yolla gösterirler. Ağaç dallarıyla donatılmış geniş bir kafes onlar için idealdir. Taze ve protein katkılı hazır yemlere bayılırlar, kemirme tahtaları oyalanmaları için idealdir. Her birinin kendi karakteristik özellikleri vardır, alışık olmadıkları şeylere uyum sağlaması için ona zaman tanımanız gerekecektir.
Ömürleri 5 yıl kadardır. Elinizde tutmaya alıştırabileceğiniz cana yakın kuşlardır. Özellikle erkekleri güzel ötücü kuşlardandır. Birden fazla dişinin yan yana koyulması istenmeyen sonuçlar doğurmasına rağmen doğada topluluk halinde yaşamayı severler. Koyu yeşil ve sarı renkli sebzelerin tümü ve hazır yemlerle beslemek idealdir.
Son derece hareketli olan bu kuşlar,d oğaları itibariyle evde beslenmeye çok uygun değildirler.
Batı ve orta Afrikanın balta girmemiş ormanları anavatanlarıdır. Konuşma yetenekleri son derece gelişmiş olup hemen her sesi kolayca taklit edebilirler. İnsana alışması açısından henüz bebekken sahiplenilmesinde fayda vardır. Mantıklı ve normal cümleler kurabilme yeteneklerinin yanı sıra kapı zili, köpek havlaması, hapşırmak ve öksürmek gibi sesleri çıkartabilmeleri besleyenleri açısından son derece cazip ve tercih edilebilir bir papağan türüdür. Mutsuz olduklarında tepkilerini tüylerini yolarak belli ederler. Gözlerinin irisi yetişkinlerde sarı, yavrularda öncen siyah sonra gri renk alır. İnsanla arkadaşlığı ve iletişimi son derece gelişmiş olup bağlılık kurduğu sahibinden hiçbir zaman uzaklaşıp doğaya dönmeyi tercih etmez.
Ülkemizde ötücü kuşlar arasında en popüler yeri tutan Kanaryaların bakımı ve beslenmesi diğer kuşlara oranla çok daha kapsamlı ve özeldir. Üreticilerin kendilerine özgü mamalama ve bakım yöntemleri çok çeşitlilik taşır. Kanaryalarda dişi kuşun parmaklarında problem olmaması, derinin pembe renkli olması, erkekte ötücü olması aranır. Ayak tırnaklarda kabuklaşma, deride morluk ve hareketsizlik Kanarya kuşlarında istenmeyen özelliklerdir.
Kafeslerin geniş tutulması, gelişip-güçlenmelerini sağlar. Dişilerde göz ve gagalarının etrafı mat ve soluktur; bu özellik erkeklerden ayırt edilmesini kolaylaştırır.
Damızlıklar, sonbahar ve kışa doğru seçilmelidir. Yer müsait ise, dişiler ve erkeklerin her biri ayrı ayrı odalarda bulunmalıdır. Birbirlerini sürekli işiten kuşlar zamanından evvel kızgınlığa girebilir. Kanaryalar genellikle yuva yapmaya Nisan ayında başlarlar, bölgelere göre değişen bu durum ısıtılarak kontrol edilebilir. Üreticilere göre en iyi yem ölmüş şalgam tohumu ve nijerdir, kenevir tohumu ile karıştırılarak verilmesi önerilir. Kuluçkalardaki yavruların hasar görmemesi için yavruya bırakılacak annenin tırnakları muhakkak kesilmelidir.
Dişi 10 gün kadar dinlenmelidir, bu zaman içinde onu tekrar çiftleşmek için hazırlamak çok önemlidir. Günde 1 kez banyo aldırılmalı ve özenle beslenmelidir, dişi bir yandan yavrularını beslerken bir yandan da yuvasını yapıp bitirecektir. Dişi tünekten tüneğe uçup kanatlarını kaldırarak hafif bir ses çıkarır ve erkeğini davet eder. İkinci kuluçka zamanında erkek kuş ilk yumurtadan 48 saat evvel çiftleşmesi yeterlidir. Yuvaya nikotin kokan ellerle dokunulmaması son derece önemlidir.
Yavrular yumurtadan çıkınca 1-2 gün gözleri açılmaz, annesi 8-10 gün yuvadan hiç ayrılmaz. 30 gün kadar sonra anne, yavrularını kendi hallerine bırakır. Bu dönemde çabuk bozulan yumurtanın sarısı yerine yüksek kaliteli hazır mamaların kullanımı çok daha besleyici ve zararsız olacaktır. Kanarya yavruları yaklaşık 20 günlükken uçarlar, 30 günlük olan yavru mama kırmaya başlar, Mama yanında kendir, bisküvi ve yulaf verilmelidir. Yeşillik en az miktarda verilmeli, verirken yıkayıp kuruttuktan sonra vermek gerekir. Aydınlık çok faydalıdır ve genç yavruların sabah erken saatte yedirilmesi çok daha iyidir.
Orta boy papağanlardan olan Lory, taşıdığı canlı renkler açısından son derece alımlı bir görüntü sergiler. 10-16 cm boylarında olabilen Loryler, 30 yıldan daha fazla yaşayabilirler. Bulundukları ortam, kanatlarını sonunu kadar açıp çırpabilecek kadar geniş boyutlarda olmalıdır. Konuşmayı öğrenebilirler, küçük yaşta konuşturulmaya çalışılan bir Lory aklında tuttuğu bir kelimeyi 5-7 yıl sonra bile telaffuz edebilir. Küçük olanlar, yetişkinlere oranla daha sakin ve sosyalleşmeye açıktır. Çikolata, avokado, kafeinli gıdalar, aşırı tuzlu ve tatlı yiyecekler verilmemelidir.
Muhabbet kuşlarında melez olma olasılığı %98'dir.
Ani ve büyük oranda ısı değişimlerinden korunmaları gereklidir. Hemen her canlı renkte bulunabilen muhabbet kuşları çok erken dönemlerde sahiplenildiğinde konuşma yetenekleri çok güçlüdür. İnsanlarda olduğu gibi dünyayı renkli görürler, saniyede 150 resmi algılayabilir ve belirli sesleri hafızalarına alarak sonradan kullanabilirler, konuşabilmelerinin en önemli nedeni budur. Yüksek ve ani seslerden çok korkarlar, damak zevkleri farklı farklıdır; kimi tuzlu kimisi tamamen tatlı sevebilir.
Kolay edinilebilir olmaları ve konuşabilme yetenekleri tercih edilmelerindeki en önemli etkendir.
Papağan ailesinin küçük üyelerinden biridir. Renklerinin çeşitliliği,erkeklerinin konuşabilir olması tercih edilmelerinin sebeplerindendir. Boyları 12-16 cm arasında olup, küçükten el ile beslenmeye alıştırıldıklarında son derece insana yakın davranışlar sergilerler. Gri,sarı,tarçın rengi olanları vardır, Gri renkte olanları daha çok doğal vahşi ortamlarında yaşarlar. Ömürleri 20 yıl kadardır. Küçükken el üzerinde zıplatarak aranızdaki yakınlığı geliştirebilir, kısa 1-2 farklı cümleyi tekrar tekrar söyleyerek konuşmayı öğretebilirsiniz.
Ani hareketler yapabilecek yaş gruplarındaki çocuklar onları ürkütebilecek ve ısırmalarını sağlayabilecektir. Sosyal ve kalabalığı seven kuşlardır. Yumurta sarısı, hazır karışık yemler, tropikal meyveler ve az miktarda yeşillik ile beslenmeleri yeterli olacaktır. Çikolata, avokado, kabak, kafeinli yiyecekler, tuz ve yağ oranı fazla olan gıdalar verilmemelidir
İletişim Gizlilik Politikası
Copyright © 2005 Erenet.NET
Güvercinler Sitesi Sayfa Tasarım ve Programlama: Erenet.info